Cukrász

Turizmus-vendéglátás ágazat 3 éves képzése, amely szakképzettség megszerzésével zárul.

Mit csinál a cukrász?

A cukrász tevékenysége során jeles alkalmak vagy hétköznapok megédesítése céljából cukrászsüteményeket, fagylaltokat, bonbonokat, alkalmi díszmunkákat készít. A cukrász tevékenység tehát egy alkotás, amely során nem csupán terméket gyárt, hanem élményt teremt.

Kinek ajánljuk?

A szakmát azoknak a fiataloknak ajánljuk, akik fejleszteni szeretnék a kézügyességüket, esztétikai érzéküket és kreativitásukat. Képesek fejlődni és változatos munkára vágynak.

Mire lesz szükséged?

Kézügyesség, esztétikai érzék, pontosság, jó ízérzékelés, kreativitás, jó problémamegoldó-, stressztűrő-, együttműködőképesség, rugalmas szervezőképesség, nagy terhelhetőség.

Mire lesz jogosultságod?

felveszi, rendszerezi a megrendeléseket;
kiválasztja a szükséges alapanyagokat;
kiszámítja a hozzávalók mennyiségét;
árurendelést, készletgazdálkodást végez, számításaihoz szoftvereket használ;
szakszerűen használja a cukrászati munkaeszközöket, gépeket, berendezéseket;
betartja a munkavédelmi, környezetvédelmi, higiéniai, élelmiszerbiztonsági előírásokat;
csapatmunkában dolgozik és együttműködik a szakmai munkában résztvevőkkel;
őrzi a hagyományos cukrászati termékkészítés tradícióját, betartja a cukrászati termékek receptúráját, készítési módját;
nemzetközi cukrászati termékeket, az aktuális trendeknek megfelelő termékeket készít;
alkalmi megrendelésekre a megrendelő kívánsága szerint esztétikus, ötletes díszmunkákat készít;
fagylaltokat főz és fagyaszt;
csokoládéból bonbonokat, díszeket készít;
folyamatosan képezi magát;
idegennyelvű szakmai anyagokat olvas alapszinten, törekszik a nemzetközi trendek megismerésére.